Boston Public Library - Central Branch
Johnson Building Improvements
Boston, MA

The Johnson Building project consists of 156,000 SF in renovations in two phases to the landmarked 1972 Phillip Johnson Addition to the Central Branch of the Boston Public Library. The BPL seeks to welcome the public, engage young patrons, and demonstrate that the library is a place for life-long learning and exploration. The renovations include the removal of the granite plinths, which currently block the ground floor windows, and replacement of the dark glazing with a visually transparent curtainwall.

Phase 1, completed in early 2015, provides greater and improved amenities for the Reference, General Collections, Childrens, and Teens.

Phase 2, completed in the summer of 2016, removes the granite plinths. The three bays facing Boylston open up to create a new two-story Boylston Hall, which includes additional entry points and retail on the northwest corner.

© Robert Benson Photography; © Bruce T. Martin
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsK-12 SchoolsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
The Brookline High School project will create a unified civic campus around historic Cypress Field. The result of a highly inclusive design process with elected officials and boards, neighbors and residents, educators, and students, the project will increase the capacity of high school by 700 students and add new spaces available to the community after hours.

The project aims to fit into a cherished campus setting, with new welcoming front porches and a unified architectural language, while transforming the Tappan streetscape to facilitate a safer and more welcoming student experience when travelling between buildings. Flexible use classrooms and breakout spaces enable faculty to engage students deeply by increasing flexibility in instruction, exploring connections between subjects and fostering faculty collaboration.

Designed to meet the needs of the community, the building includes a new 150 seat theater and 300 seat dining hall/event space that can be used for after hours programs and the Town’s Adult Education Program. A new cafe in the STEM wing offers a small community gathering space.
SHARE +
This new center for health services on campus includes a 162 bed residence hall with a holistic approach to student wellness. On the lower levels, the co-located student services include a clinical area with 20+ exam rooms, a counseling and psychological services department, administrative suite, radiology department, laboratory, pharmacy, suite for the BWell program (health promotion center) and a student led EMS department. On the upper floors, student bedrooms are organized in pod-style arrangements of single bedrooms, as well as several 4 person suites – all with optimum views of the adjacent Pembroke Field.

The design of the building is centered on a holistic approach to wellness and well-being, which translates to literal ingredients for sustainable design. The building structure is a hybrid system of steel framing and CLT (cross-laminated timber) which is left exposed and provides building residents with natural wood ceilings. The interior environment is infused with this commitment to well-being and connects users to several outdoor courtyard rooms to further amplify the healing aspects of direct access to nature. Public program on the lower levels is referred to as areas for “fusion,” where residents, students, patients, staff and clinicians can come together as a larger community centered on well-being. These flexible spaces include conference areas, a community kitchen and a large convening room and can support

The project is designed to LEED v4 Silver standards and uses newer certification systems such as FitWel and Well as guidelines for design of healthy buildings.
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsK-12 SchoolsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
The IMLC will occupy an important site at the heart of the campus. A large Maker Space, space for Project Teams, a Flexible Performance Theater, Active Classrooms, Dance Studios and Music Practice Rooms will be combined in the new building while 40 seat classrooms will be part of a partial renovation of The Wallace Center. A key goal is to create a building that is open to campus with a transparent façade that showcases the innovative and creative activity going on within.
SHARE +

Principals + Associates

Kevin P. Bergeron, AIA, LEED AP, is an Associate Principal of William Rawn Associates, Architects, Inc., of Boston.

Kevin has been with William Rawn Associates since 1997 after receiving his undergraduate and graduate degrees from University of Maryland, College Park. He has lead many of our firm's largest and most complex projects, ranging from the Rubenstein Arts building at Duke, Studzinski Recital Hall at Bowdoin College, The Band and Caplin Theater buildings at UVA, the Fine Arts Center at ECSU, Center for the Arts at Pittsburg State, multiple projects at Northeastern University, the Cambridge Public Library, The Lofts at Washington University, Graduate Residence Halls at MIT, both Duke K4 and The Hollows Residence Halls, and the Residence Halls at Swarthmore.

SHARE +

Pages