Rochester High Falls Parking Garage
Rochester, NY

The High Falls Parking Garage provides space for 750 cars on its seven levels. This garage initiated the city’s program for revitalizing the Brown’s Race neighborhood, a 19th century industrial area, into a contemporary cultural/commercial/residential district. The area, highlighted by an 80-foot waterfall on the Genesee River, was long cut off from the more active parts of the city, yet the city had its beginning on this site. LaBella Associates is the Associated Architect.

1995 Honor Award, City of Rochester AIA;
1995 Honor Award, New York Chapter, AIA;
1996 Honor Award for Design Excellence,
Boston Society of Architects
Photography: © David Lamb
SHARE +
Church of the Transfiguration
Community of Jesus
Orleans, MA

This “Ecumenical Abbey” on Rock Harbor in Orleans, MA is the religious center for a 350-member residential order of the Community of Jesus. The buildings are organized around a ‘community common’ that forms the nucleus for the order. The first phase included a basilica church, a cloister, and clergy offices. Subsequent phases included an atrium, a chapter house, choir and orchestral rehearsal spaces, refectory and assembly spaces, and a bell tower. (70,000 s.f.)

2012 Faith & Form, Religious Architecture; 2003 BAC Craft Award, International Union of Bricklayers and Allied Craftworkers
Photography: © Sister Evangeline; William Rawn Associates
SHARE +
Boston Public Library, Mattapan Branch
Boston, MA

With up-to-date library facilities, an open reading room, and an outdoor courtyard configuration, this sustainable building merges indoor and outdoor spaces, redefining the experience of the library. The project was completed in February 2009. (21,000 g.s.f)

2012 AIA New England; 2011 National AIA/ALA Library Award, National American Institute of Architects/American Library Association
Photography: ©Robert Benson
SHARE +
New Main Public Library, City of Rochester
Rochester, NY

This new Main Public Library is located in the heart of downtown Rochester, adjacent to the new Bausch and Lomb World Headquarters. A contemporary extension to a 1930’s neo-classical library, it is organized around a civic-scaled interior “street” linking the city’s waterfront district with its midtown shopping district. The library’s ground floor opens to Broad St. with a series of tall arched windows, allowing views into the busy Periodical Reading Area (100,000 s.f.). LaBella Associates is the Associated Architect.

1998 Excellence in Design Award, Rochester, NY Chapter, AIA
Photography: © David Lamb
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
Wheaton College
Institutional Master Plan
Norton, MA

William Rawn Associates worked closely with Wheaton College to update their 20 year Master Plan and to help shape their vision while improving campus identity and quality of student life, allowing for continued growth and addressing capital project needs. As the Strategic Plan of the Board developed, a number of precincts for development emerged.
Photography: © Dongik Lee; William Rawn Associates
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
University of Virginia
Arts Precinct Conceptual Study
Charlottesville, VA

This conceptual design for a new Arts Precinct includes 3 new arts buildings: a 1,500-seat Performing Arts Center (for Theater and Concert Hall use); a new Music Building with a 300-seat Recital Hall; and a 300-seat Thrust Stage Theater, an extension to the existing Drama Building. (270,000 s.f.)

2003 Merit Award for Analysis and Planning, American Society of Landscape Architects
Photography: © William Rawn Associates
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
Northeastern University
Institutional Master Plan
Boston, MA

Our Master Plan organized 1.2 million square feet on a 10 acre site to create a vibrant mixed use section of campus facing one of Boston’s major avenues, directly across from the Museum of Fine Arts. We have designed 6 of the 8 buildings. These six buildings, completed between 1999-2006, total 840,000 square feet.
2005 AIA Honor Award for Regional and Urban Design (Master Plan); 2005 Harleston Parker Medal, Building H; 2004 AIA Honor Award for Architecture (Phase I); 2001 APA Massachusetts Planning Award
Photography: © Alex MacLean
SHARE +
Residence HallsCampus CentersAcademic BuildingsPerforming ArtsSacred SpacesCampus PlanningProfessional Schools
Babson College
Glavin Family Chapel
Wellesley, MA

A 40-foot high space provides a nondenominational sanctuary for gatherings of 150 people. Two solid walls of granite face towards the busy campus center, while two walls of glass open the sanctuary toward the light-filled wooded area beyond. (5,000 s.f.)

2003 Higher Education Facilities Design Award, Boston Society of Architects; 2002 Award for Interior Design, Boston Society of Architects; 2001 Award for Design, Boston Society of Architects; 2001 Honor Award in Architecture, New England Chapter, AIA; 2001 Religious Art and Architecture Design Award, Faith & Form Magazine
Photography: © Steve Rosenthal
SHARE +
University of Virginia
Marching Band Rehearsal Hall
Charlottesville, VA

This new Rehearsal Hall for the University Marching Band includes an approximately 4,100 s.f. main rehearsal space for the 250-musician band. The design of the building was guided by William Rawn Associates’ Arts Precinct Master Plan, completed in 2000. (17,900 g.s.f.)
Photography: © Robert Benson Photography
SHARE +
Sonoma State University
Joan and Sanford I. Weill Hall
Sonoma County, CA

William Rawn Associates, Architects, Inc. acted as Project Designers for the interior of the new Joan and Sanford I. Weill Hall, located at the edge of the Sonoma State University Campus. The venue doubles as the year-round home of the Santa Rosa Symphony and a summer host for the San Francisco Symphony. The venue also hosts major orchestras and performers. A set of large glass windows facing the archetypal Sonoma Hills to the east orients the 1,400-seat concert hall in its Northern California context. The hall provides a sense of intimacy for the audience and performer with warm wood detailing and the arrangement of loge boxes and two surrounding balconies. Large doors at the rear of the hall open the space onto a terraced lawn, where an audience of 3,000 people—all with views of the stage—can listen to musical performances surrounded by views of Sonoma County hills.

Executive Architect: A.C. Martin Partners Inc. Sacramento, CA
Photography: © David Wakely; © Drew Altizer
SHARE +

Pages